viernes, 22 de octubre de 2010

Arxius K a Kosmopolis 2010

Des dels “visual clusters” del projecte Atlas Mnemosyne d’Aby Warburg fins ara han passat quasi noranta anys. Warburg va unir més de 2.000 imatges de la història i de l’art a partir del que ell anomenava la « bona companyia ». Aquesta edició especial de Kosmopolis 2010 presenta una selecció dels Arxius K: una seqüència d’algunes de les actuacions i conferències de les passades edicions de Kosmopolis, imatges que es fan entre elles, també, “bona companyia” en aquest gran territori cosmopolita que és la literatura. Un recorregut audiovisual a través d’alguns dels seus moments més emotius i clarividents. Des de Mario Vargas Llosa, Lydia Lunch i Tzvetan Todorov, passant per Donna Leon, J. M. Coetzee, Dave Eggers i Gao Xingjian , continuant amb Lou Reed, Laurie Anderson, Saul Williams, The Ex, The Nuyoricans o John Giorno. William Gibson, Bruce Sterling i Eloy Fernández-Porta. John Brockman i Eduardo Punset, Robyn Hitchcock i Enric Casasses,  Momus o Joaquín Sabina. A tots ells, als que es troben a l’arxiu esperant ser revisitats i als que pel camí ens han deixat (Ryszard Kapuscinski, J. G. Ballard, etc.), com deia John Giorno: “Thank’s for nothing”. Quedin allà, a l’arxiu del CCCB, obert al públic, teixint la nostra memòria futura.

Us convidem el pròxim 23 d’octubre a què veieu, a l’auditori del CCCB, la seqüència núm. 1 dels Arxius K que he fet per a l’ocasió. La selecció es veurà en un primer passe d’11:30 a 14:00 i per la tarda de 15:45 a 18:15h. L’entrada és gratuïta.

martes, 19 de octubre de 2010

INTO THE BRIGHTLANDS

Fotograma de The Servant (Joseph Losey)

Brillant article sobre "Cinema i Follia" de'n Tomàs. Us el deixo aquí.

"A Vladimir, como a Prometeo, lo habían encadenado a una titánica roca, que no era la vida ni nada parecido. (...) Joseph Conrad tenía razón: “Vivimos como soñamos, solos”
T.R.

"je voyage pour connaître ma géographie"
. Anotació d'un boig recollida per Manuel Réja a L'art chez les fous, París, 1907 i segons en Tomàs recollida per Vila-Matas a "Suicidios Ejemplares"

EDICIÓ ESPECIAL DE KOSMOPOLIS



El proper 23 d’octubre, Kosmopolis, la Festa de la Literatura Amplificada, arrenca amb una jornada especial dedicada al futur del llibre i l’edició, com a prèvia de la gran festa que estem preparant per al març de 2011. En el BookCamp es parlarà de drets d’autor, de noves maneres de llegir i escriure, de noves eines per treballar amb la paraula, de la literatura il•lustrada infantil, les tecnologies del paper o l’ofici editorial, i també tindrem un mini festival de tweetpoesia i tweetnarrativa. Podràs veure l’ exposició Petits editors, grans llibres, i seguir una programació especial de Canal Alfa amb els millors moments dels anteriors Kosmopolis (Arxius K).
Finalment, dos conferenciants excepcionals: Zygmunt Bauman, Premi
Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2010, i Lawrence Lessig,
creador de Creative Commons. Ignasi Labastida el representant de Creative Commons a Espanya i un dels seus principals impulsors, estarà tot el dia (de 12.00 a 14.00h i de 16.00 a 18.00h),al CCCB assessorant a tot aquell que estigui interessat en el tema.

Aquesta és la selecció que he fet dels "the very best" de Kosmopolis (especial Canal Alfa: Arxius K)i que podreu veure a l'Auditori en un doble passi: de 11.30 a 14.00h i de 15.45 a 18.15h. Adjunto la track list:

Mario VARGAS LLOSA, Les guerres del segle XXI, castellà, K04
Lydia LUNCH, recital, anglès, K08
Tzvetan TODOROV, Contra el terrorisme, anglès doblat al català, K08
Donna LEON, Ecologisme, anglès doblat al castellà, K08
The EX, Des dels marges de la contracultura, fragment musical, K06
Lou REED - Laurie ANDERSON, lectura d'El manifest groc, anglès, K08
J.M. COETZEE, lectura de Diari d'un mal any, anglès, K08
Joaquín SABINA, lectura de Ciento volando de catorce, castellà, K02
Gao XINGJIAN, fragment d'El món de Gao, v.o.s.c., K08
Saul WILLIAMS, lectura de Whereas, anglès, K06
Dave EGGERS, presentació de 826 National, anglès doblat al català, K08
NUYORICANS POETS CAFÉ TEAM, recital d'Overous Maximus, anglès, K08
Alejandro JODOROWSKY, El tesoro de la sombra, castellà, K04
Jean-Claude CARRIÈRE, La mentira necesaria, castellà, K02
William GIBSON, Codi font, anglès, K02
MAX + CALPURNIO, Sonia PULIDO, NEOSOL, Concert animat: El darrer humà viu, K08
Bruce STERLING, Quan allò imprès ha mort, anglès doblat al català, K08
Eloy FERNÁNDEZ PORTA, Los nuevos cervantinos, castellà, K05
John BROCKMAN i Eduard PUNSET, Els nous humanistes: la ciència al límit, castellà + anglès, K05
Robyn HITCHCOCK, A propòsit de la fantasia, fragment musical, K08
Enric CASSASSES, Timbals, català, K08
MOMUS (Nick Currie), Música per a bloggers, fragment musical, K06
John GIORNO, lectura de Thanks for nothing, anglès, K08

Sempre impressiona començar amb un Nobel, i més tenint en compte que quan vaig fer la selecció amb en Juan Insua encara no tenia el guardó; miraculum, mirabilis! o potser és que tot és en el fons una mica previsible.

+ INFORMACIÓ AL WEB!