martes, 3 de enero de 2012

Women make movies. Dones cineastes_curs al Museu del Cinema

Cursos primer trimestre 2012 del MUSEU DEL CINEMA
Dissabtes 21 i 28 de gener, i 4, 11 i 18 de febrer de 10.30 a 13.30h
Professores: Ingrid Guardiola i Marta Sureda, professores de la UPF i de la UdG i membres del Col·lectiu de Crítics de Girona
Inscripcions fins al 12 de gener. Preu: 80€ general, 60€ socis/sòcies club d'actors).
Més informació: institutestudis@museudelcinema.cat, 972412777

WOMEN MAKE MOVIES: DONES CINEASTES

Al llarg de la història moltes són les dones que han contribuït a desenvolupar el 7è art amb les seves obres i pràctica cinematogràfica. En aquest curs volem explicar i visionar els materials d'aquelles dones que van canviar la història, que van deixar la seva emprempta i que han passat, en bona mesura, desapercebudes per alguns historiadors i crítics.


1- PIONERES: ALICE GUY

Alice Guy va treballar a la companyia Gaumont, i ben aviat es va erigir com una de les pioneres indiscutibles del cinema dels orígens. Amb una producció més que generosa, les seves pel·lícules no tenen res a envejar a les dels seus coetanis, Georges Méliès i Louis Lumière.


2- DONES I AVANTGUARDA

En aquesta secció volem destacar algunes cineastes, l'obra de les quals s'ha considerat inclassificable, amb un caràcter marcadament avantguardista i independent, tals com Maya Deren (que al seu torn va treballar molt amb Marcel Duchamp, John Cage o André Breton) o la txeca Vera Chytilova, autora d'una de les pel·lícules més delirants de la història del cinema, “Las Margaritas” (Sedmikrasky).


3- MUNTADORES EN L'OFICI DEL CINEMA: EL TOC FINAL!

Una de les tasques menys reconegudes i més importants del cinema és la del muntatge. Moltes són les dones que, al llarg d'hores i hores han treballat a les sales d'edició a l'ombra dels directors. Amb aquesta pràctica han donat el toc magistral a pel·lícules que no serien el que ara són si no fos per elles. En aquesta secció parlarem d’algunes muntadores de prestigi com Yelizaveta Svilova, Esfir Shub, Verna Fields, Danielle Huillet, entre d'altres.

4- LA "MECA" DE LES CINEASTES: REPETICIÓ, PERÒ SOBRETOT DIFERÈNCIA

Una aproximació a les cineastes de Hollywood, des de les que projecten una mirada més independent, com Sofia Coppola, fins a les que realitzen produccions més comercials com Jane Campion o Kathryn Bigelow. Directores de cinema que treballen en el si de la indústria però aplicant una mirada pròpia i personal. Aquesta sessió no només estarà centrada en cineastes nord americanes amb cert èxit comercial sinó que també s'hi analitzarà els casos de directores europees com Mia Hansen-Love, Claire Denis, Pascal Ferran o asiàtiques com Naomi Kawase.


5- SESSIÓ ESPECIAL: AGNES VARDA.

Sessió especial dirigida per Imma Merino (crítica de cinema en publicacions com El Punt, l'Avui, el Cultura/s, entre d'altres) i actualment està finalitzant un estudi sobre Agnes Varda, una de les cineastes més prolífiques i versàtils de la història del cinema i de la televisió sorgida de l'efervescència creativa de la Nouvelle Vague, també és una de les cineastes pioneres dels moviments feministes i així en deixen constància alguns del seus films.

No hay comentarios: