domingo, 9 de marzo de 2014

LA DIMENSIÓ POC CONEGUDA: PIONERES DEL CINEMA (anem penjant entrevistes a la web)

Ja hem anat penjant aquesta setmana algunes de les entrevistes de "La dimensió poc coneguda: Pioneres del Cinema". Aquesta setmana en penjarem més. AQUÍ hi ha un breu reportatge que TV3 va fer de la inauguració del projecte expositiu del Museu del Cinema.

Segona de les tres càpsules que penjarem dedicades a ACTRIUS a partir d'entrevistes a Nacho Moreno, Núria Araüna, Andrés Hispano i Imma Merino. En aquest vídeo repassem alguns dels estereotips femenins que, de forma reduccionista, ha creat el cinema: la dona post-victoriana, la vamp, l’alliberació dels anys 30, pop-corn Venus i pin-ups, la dona venjadora, el cinema d’acció dels anys 80 i la dona monstruosa, la comèdia romàntica dels anys 90 i què passa després del 2008 fins a arribar a la dona en el videoclip.

ACTRIUS: Els estereotips femenins al cinema from PIONERES DEL CINEMA on Vimeo.


En aquesta entrevista, Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, ens parla de les guionistes als EUA durant el període mut, de l'especialització en el sistema d'estudis i l'aplicació del codi Hays d'autocensura a Hollywood, amb el cas excepcional de Mae West. Ens apropa a l'època daurada del cinema italià a través de la guionista Suso Cecchi d'Amico -col·laboradora habitual de Luchino Visconti, entre d'altres-, i de les guionistes i cineastes franceses Marguerite Duras i Agnès Varda. Finalment, fa un repàs de les guionistes i realitzadores espanyoles.


La Neus Ballús ens parla del seu cinema: des de l'escriptura del guió fins a la posada en escena. També, del treball amb els actors i del seu primer llargmetratge "La Plaga" (2013).


Primer dels tres vídeos dedicats a MUNTADORES. Aquest vídeo és una entrevista il·lustrada a les muntadores: NÚRIA ESQUERRA, VIRGINIA GARCIA DEL PINO I LUPE PÉREZ. Ens expliquen l'ofici de muntadora i la seva experiència, ens donen consells i estratègies, recomanen alguns noms.


Primera de les tres càpsules que penjarem dedicades a ACTRIUS a partir d'entrevistes a Nacho Moreno, Núria Araüna, Andrés Hispano, Elena Oroz i Imma Merino. En aquesta càpsula es parla de la "mirada masculina", de la figura de la "dona espectadora", de l'aparició del contra-cinema com un element que va afavorir les alteracions en la representació de la dona a la gran pantalla i, finalment, com el cinema crea uns models socials que es retroalimenten amb els rols socials que el propi context socio-econòmic dicta.


ACTRIUS: De la mirada masculina a la construcció de models socials from PIONERES DEL CINEMA on Vimeo.

No hay comentarios: