martes, 8 de noviembre de 2011

MINIPUT 2011 (17a Mostra de TV de Qualitat)

El MINIPUT no és un mercat. No és un festival. És una mostra amb els programes de televisió més innovadors, provocadors, educatius i amb vocació de servei públic de l'any. La mostra es celebra des de fa uns anys al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en una única jornada de 10h a 22h. Enguany tindrà lloc el dissabte 3 de desembre de 2011. L'ENTRADA ÉS GRATUÏTA PERÒ LA INSCRIPCIÓ ÉS ONLINE: http://www.miniput.cat/Inscripcions

PROGRAMA:
10:00h. - Presentació de l’acte.
10.00-12.00 h Cleveland vs. Wall Street (98’, RTS, Suïssa, documental)
Cleveland és una de les ciutats més castigades per la crisi immobiliària als Estats Units. Els barris pobres han vist com milers de persones han perdut les seves cases perquè no podien fer front als crèdits escombraria amb què les havien hipotecades. Uns advocats de Cleveland van iniciar un procés per tal de portar Wall Street a judici com a responsable directe d’aquesta desgràcia. L’autor del documental va viatjar als Estats Units per cobrir aquest judici, però quan va arribar-hi es va trobar que els advocats de Wall Street van aconseguir que no se celebrés. El documental munta el judici que no s’ha pogut celebrar. Els advocats d’una i altra banda, les víctimes, els testimonis, el jurat, tots participen en aquesta simulació que funciona perfectament i que serveix per explicar les causes i els efectes de la bombolla immobiliària i financera nord-americana.
Moderador: Francesc Escribano (Minoria Absoluta)
Convidat: Adrian Blaser (director de producció)

12.00-12.30 h Pausa i cafè
12.30-13.15 h Threesome (30’, NRK, formats)
Format noruec de docureality sobre informació i didàctica sexual. Tres joves, dues noies i un noi, d’entre 18 i 22 anys, conviuen durant dos mesos en una casa amb l’encàrrec que aprenguin i s’informin tot el que puguin per tal de millorar la seva vida sexual present i futura. Es parla de sexe amb una normalitat gens habitual, i aquesta és la clau del programa. Els nois reben tres encàrrecs en forma de cursos o entrevistes que han de fer i després s’ho han d’explicar els uns als altres. En el primer capítol el noi assisteix a una classe de masturbació per obtenir informació de com fer-ho millor, una de les noies va a una classe de sexe tàntric i l’altra rep lliçons de tot el que cal saber per practicar el sexe oral, tot des de la perspectiva didàctica.
Moderador: Miquel Garcia (TVC)
Convidat: Jo Raknes (commissioning editor de la NRK)

13.15-15.10 h Le jeu de la mort (93’, France 2, formats)
Docu-reality de la televisió pública francesa on se simula un concurs en què els participants sotmeten un concursant a una descàrrega elèctrica quan aquest s’equivoca en una resposta. El programa serveix per veure la capacitat d’obediència de la gent i el poder i l’autoritat que té la televisió en la nostra societat. És l’adaptació d’un experiment fet als anys seixanta per l’investigador nord-americà Stanley Milgran a la Universitat de Yale per analitzar els mecanismes d’obediència i submissió a l’autoritat. L’experiment va tenir com a resultat un 62,5% d’obediència. El 81% dels concursants no va tenir problemes a aplicar la descàrrega.
Moderador: Jordi Balló (UPF, CCCB)
Convidat: Raul Minchinela (periodistes i analistes dels mitjans)

15.10-16.10 h The Song of Lunch (50’, BBC2, ficció)
Protagonitzada per Alan Rickman i Emma Thompson, aquesta ficció de la BBC es va realitzar per commemorar el Dia Nacional de la Poesia, i tota la ficció és la posada en escena d’un poema narratiu de Christopher Reid que narra la història d’un editor de llibres que quinze anys després de separar-se es troba amb el seu antic amor en un dinar nostàlgic en un restaurant del Soho que solien freqüentar. Una ficció realitzada magistralment que gira en la seva pràctica totalitat al voltant d’una taula de restaurant.
Moderador: Mati Delgado (UAB)
16.10-17.00 h Either Broder. On Safari in Germany (30’, ARD, documental)
Una curiosa road-movie per Alemanya en la qual un escriptor jueu i un jove musulmà, tots dos carregats d’humor àcid, viatgen per tot el país com si anessin de safari, amb un cotxe pintat de manera estrafolària i amb un gos fox terrier. El que van a caçar, però, no són animals, sinó el comportament i el pensament d’alguns dels seus compatriotes. En aquest capítol van a un acte d’un partit neonazi.
Moderador: Víctor Carrera (TVC)
Convidat: Joachim Schröder

17.00-17.30h Addicts (30’, Arte, documental-web)
Ficció en línia no lineal (http://addicts.arte.tv) en què es narra la vida de quatre exdelinqüents que tracten de canviar de vida en un barri marginal d’Aubiers: en Saad obté un grau que li permet sortir de la presó, però els seus amics han canviat, i el barri també. En Damian és el millor amic d’en Saad, amb qui va compartir la presó i tots els problemes. Va començar una nova vida amb la dona i el fill. En Djibril, que mai no ha estat a la presó, també ha decidit deixar la droga. L’Anna, apassionada i compromesa, creu que el cinema pot canviar el món.
Moderadora: Antònia Folguera
17.30-18.30 h Annie M. G. (45’, NTR/VARA, Holanda, ficció)
La sèrie Annie M. G. és una èpica amorosa sobre la vida d’Annie M. G. Schmidt que explica la història de la tímida filla del vicari d’una província de Zelanda que creix per convertir-se en un dels autors més importants de best-sellers holandesos.
Moderador: Francesc Escribano (Minoria Absoluta)
Convidat: Dana Nechushtan (directora)

18.30-19.45 h SESSIÓ LOCAL: PERIFÈRIES DE LA RAÓ
Davant l’auge en les graelles televisives dels xous d’impacte (reality shows) i dels programes d’entrevistes (talk shows), el llenguatge com a vehicle de comunicació està patint mutacions. En aquesta sessió abordarem alguns programes locals en què la paraula es manifesta d’una manera diferent de l’habitual en televisió.
Pienso luego existo (fragment, TVE, documental, capítol de preestrena, 2011-2012)
Programa que repassa les idees d’un destacat filòsof espanyol amb ajuda de gent propera i de diversos analistes. Noms com José Antonio Marina, Rafael Argullol, Eugenio Trías, Eduard Punset són els que aniran sonant al llarg dels programes. Pienso luego existo entén la filosofia com una manera d’entretenir la societat actual, i també com una manera de fer-la a reflexionar sobre alguns dels assumptes claus de la nostra societat actual. El que veurem serà la preestrena d’un programa encara no emès.
Brots (12’, XTVL, documental, preestrena, 2011-2012)
Sèrie documental que convida a conèixer la faceta més humana i divertida de les persones afectades per un trastorn mental. Hereu del treball de Bob Wilson, el programa pren com a punt de partida el treball d’un grup teatral format per gent amb aquest tipus de diagnòstic. Cada setmana el programa s’endinsarà en el seu món particular per conèixer les seves opinions sobre l’amor, l’art, la política i altres bogeries.
Baret Voltaire (9’, XTVL, ficció, 2011)
Baret Voltaire és una acció poètica en tretze capítols que ens presenta el món de l’hostaleria a través d’una visió no convencional. A partir de tretze poesies inspirades en les vivències d’un cambrer poeta, presentem aquest univers quotidià amb totes les seves complaences i contradiccions. En el capítol que veurem la clientela comença a tenir, sobtadament, un comportament estrany. L’estrès que portem dins va sorgint a poc a poc i la gent comença a comunicar-se a través de l’esperit de Gounda. La catarsi està servida.
Convidats: directors dels programes
Moderador: Josetxo Cerdan (URV)

19.45-20.15 h Barrier free Variety Show (29’, NHK, Japó, formats)
Programa d’entreteniment japonès protagonitzat per persones amb importants graus de minusvalidesa física que pretén trencar els tòpics sobre aquestes discapacitats.
Moderadora: Marta Berenguer (independent)
20.15 a 21.15 h SESSIÓ PILOTS: MÚSICA
La crisi ha fet que un gran feix de producció audiovisual quedi a la pedrera; per aquest motiu, enguany el MINIPUT incorpora una sessió dedicada a “pilots” que responguin a un model de televisió de qualitat, ja siguin professionals o amateurs, en un espai temàtic que sigui fix dins la mostra i que enguany està dedicat als formats musicals.
I’m Kreiss (25’, Agnès Padrol, Júlia Obiols, UPF, 2011)
Documental que, a la manera d’un assaig audiovisual musical, segueix un grup d’estudiants de música alemanys que toquen el violoncel mentre assagen una peça complexa i circular, I’m Kreiss: music for 12 cellos, amb la qual participen en un concurs internacional.
Awa! Awa! (10’, Boogaloo Films, 2009)
Awa! Awa! és un programa musical que té com a eix el format del videoclip. En el programa pilot ens centrarem en la trajectòria de la directora Lyona i del rodatge i elaboració del videoclip Segundo asalto, del grup barceloní Love of Lesbian.
Moderadora: Ingrid Guardiola (coordinadora MINIPUT, UPF i UdG)
Convidats: Rafa de los Arcos (director d’Awa! Awa!) i Agnès Padrol i Júlia Obiols (directores de I’m Kreiss: music for 12 cellos)

Convidats fila zero:
Roger Roca (director de Sputnik)
Àngel Leiro, (realitzador de programes musicals, TV3)
Marc Prades (Venuspluton!com)
Cristina Sáez, (Concerts Privats, XTVL)
Ramon Balagué (director de “Concerts privats”, XTVL)

21.15-22.00 h Don’t do this at home (28’, NRK, Noruega, format)
Dos freakies s’instal·len en una casa i, amb la premissa que els noruecs són molt disciplinats i que fan cas de tot el que diuen les instruccions de qualsevol cosa, es dedicaran a fer tot allò que no s’hauria de fer mai a casa, com per exemple fer experiments amb la rentadora o amb el microones, preparar una sopa de tomàquet al rentavaixelles, o tirar petards de tota mida al menjador, i demostren, de manera transgressora i divertida, per què tot allò no es pot fer a casa. La primera temporada va acabar quan cremaven la casa sencera. El programa té quotes molt altes d’audiència, especialment entre infants i joves.
Moderadors: Pau Ortiz i Sergio Roldan (directors de Tu mateix)