viernes, 29 de enero de 2021

'Desconfinar el pensament': conversa amb Marta Segarra i Ingrid Guardiola

 

 
 
L’origen del llibre ‘Fils’ és singular: a finals del 2019, Ingrid Guardiola i Marta Segarra s’intercanvien un parell de cartes arran d’un encàrrec per a un programa de televisió. Aquest primer contacte les duu a continuar una correspondència que anirà revelant molts interessos comuns i, sobretot, una gran complicitat a l’hora d’observar i reflexionar sobre el propi món i el que les envolta. L’amor, la malaltia, les normes, l’acompanyament, qüestions de gènere, la cosa pública, l’anomalia, la intimitat i la privadesa, la pandèmia, les xarxes socials, la interdependència… són només alguns dels temes presents en aquestes cartes; fils que s’estiren i s’encreuen per teixir un assaig sobre la vida a dues veus.
 

Marta Segarra (Barcelona, 1963) és directora de recerca al Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité, del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), a París, i catedràtica d’estudis de gènere i literatura francesa a la Universitat de Barcelona. Va ser comissària de l’exposició Coreografies del gènere al CCCB l’any 2019 (Premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art). Ha publicat, entre altres llibres, El món que necessitem (amb Donna Haraway, 2019) i Teoría de los cuerpos agujereados (2014).

Ingrid Guardiola (Girona, 1980) és productora, investigadora i realitzadora audiovisual. Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (2015), ha treballat sobretot en qüestions relacionades amb el gènere, la desigualtat i la tecnologia en el marc de la cultura i de la pràctica audiovisual. Ha estat professora associada a la Universitat Pompeu Fabra (2009-2015), actualment és professora de la Universitat de Girona i de la Universitat de Barcelona. Des del 2002 coordina el MINIPUT i, des del 2015, ‘Soy Cámara’, el programa de vídeo assaig del CCCB.

A més de la col·laboració de l’editorial que ha publicat ‘Fils’, Arcàdia, l’acte del dia 28 de gener va comptar amb el suport —com passa amb totes les activitats públiques que organitza CRÍTIC— del Col·lectiu Ronda, cooperativa d’advocats i advocades que es dediquen a l’assessoria jurídica, laboral, fiscal, econòmica i social i que entenen el dret com un exercici per construir un món més solidari. La conversa entre Marta Segarra i Ingrid Guardiola serà resumida en un contingut escrit que publicarem a CRÍTIC la setmana que ve.

 

Un programa de llibres (article Diari Ara)

 ENLLAÇ A L'ARTICLE