martes, 27 de octubre de 2009

PONTUS HULTÉN

She (A Cathedral)
Niki de Saint Phalle, Pontus Hultén, Jean Tinguely i Per Olof Ultvedt treballant a SHE (A CATHEDRAL)

Ahir em vaig acostar a la figura de PONTUS HULTÉN.

Quin paio!
Si haguéssim de donar tres motius del per què és un dels millors comissaris del segle XX: 
1- Als 60's va convertir el Moderna Museet en un pati per a nens. 
2- Va fer una exposició tan increible com SHE (A CATHEDRAL). Us podeu creure que dins aquest cony de dona hi havia coses com una secció de fakes de la pintura moderna europea i una altra (a l'estòmac de la dona) un home mirant la televisió? també hi havia peces mecàniques animades ...
3-Va ser el primer que va fer una retrospectiva de Warhol a Europa.
4- Va fer girar de bolos el Guernika de Picasso
5- Va voler acostar la figura del comissari a la de l'artista
6- Va ser un dels primers (com a mínim a Europa) a organitzar sessions de projecció de cinema experimental dins els museus, projectant treballs de René Clair, Maya Deren, Marcel Duchamp, Max Ernst, pel·lícules experimentals italianes o Jonas Mekas.
to be continued...

RECICLAR LA VIA O UN PARC AERI


Amb en Víctor vam enviar una carta al Punt, llàstima que només pogués durar 800 carácers:

Que l’arquitectura i l’ecologia s’han donat la mà en una espècie d’ ecourbanisme està clar: les bones formes són, ara més que mai, necessàries. I per bones entenem: harmòniques, poc residuals, poc contaminants, orgàniques, ergonòmiques, en definitiva, sostenibles. El professor Iñaqui Ábalos en donava les claus en un suplement cultural: energia i infraestructures, iconoclastia, termodinamisme i bellesa, somatisme i reciclatge. En això pensàvem quan passàvem per sota la via del tren i vèiem la carniceria que l’AVE ha fet al Parc Central de Girona i a tants altres llocs. En comptes de soterrar el tren i desmuntar la via, per què no convertir-la en un passeig, en un parc aeri, on les girocletes recorrin els arbres i les fonts, un passeig a vista d’ocell. Una estructura tan ferma com aquesta bé hauria de poder-se reciclar, transformar en altres coses, demostrant que en tot progrés també hi ha un petit tornar a les formes que ens són més naturals.