miércoles, 16 de mayo de 2012

DOCUMENTALS PER ENTENDRE QUÈ ESTÀ PASSANT

A SINGULARS (TV3)


MIS AHORROS, SU BOTÍN


2011: RAJOY DIU QUE NO FINANÇARÀ ELS BANCS


MAIG 2012, EN EL DIARI ARA:

Rajoy demana a Europa que garanteixi "la sostenibilitat del deute públic" i descarta el rescat d'Espanya
El president espanyol assegura que és "molt conscient" dels problemes de molts ciutadans
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat avui que ni les ajudes comunitàries ni el rescat espanyol són damunt la taula dels principals dirigents europeus: "No se n'ha parlat", les últimes hores, ha dit taxatiu a una pregunta dels periodistes en sortir de la sessió de control al Congrés. En canvi, ha estat molt vehement en demanar a Europa que "enviï un missatge clar de la defensa de l'euro i del deute públic dels països europeus". Per a ell, ara la prioritat és garantir la "sostenibilitat" del deute, al costat de l'austeritat i el creixement que centren el debat entre Berlín i París.
De fet, ha admès que la "situació és molt complicada" perquè la prima de risc "ha pujat moltíssim". Ara bé, ha tornat a justificar les seves polítiques, convençut que estan ben encarrilades: "El rumb fixat és el correcte". Sobre una eventual sortida de Grècia de la moneda única, un altre dels detonants per entendre les dificultats d'Espanya per finançar-se als mercats internacionals, creu que seria "un error majúscul". Ha reiterat que ara toca reforçar el projecte de l'euro.
Sortir del pou
Dins la cambra, a la sessió de control al Congrés, ha dit que "totes les mesures" que està prenent són "per sortir del pou en què estem". En una resposta al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, Rajoy ha dit que "les mesures no són l'objectiu, sinó l'instrument" per aturar la caiguda de l'economia i intentar-ne la recuperació.
El cap de l'executiu espanyol ha admès que és "molt conscient de la duresa de la situació i de la dificultat per la qual passen molts espanyols" i, per això, ha assegurat que no pensa defallir en la seva política. Ha argumentat que hi ha iniciatives que està prenent que "són bones" sempre, com les polítiques d'austeritat per controlar el dèficit, i altres que simplement són necessàries pel context actual. En aquest sentit, ha defensat la reestructuració bancària que, segons ha afirmat, s'hauria d'haver fet abans, en governs socialistes.
Malgrat tot, Rajoy ha esquivat l'oferta directa de diàleg que li ha fet Rubalcaba.