lunes, 10 de diciembre de 2018

Participació al 30 aniversari de l'ACCEC (Ass.Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica)

La ACCEC (Asociación Catalana de la Crítica y la Escritura Cinematográfica) organiza el próximo sábado 15 de diciembre una jornada para celebrar el 30 aniversario de la entidad. El acto incluirá tres mesas redondas, dos se harán por la mañana en el CCCB y la tercera tendrá lugar por la tarde en la Filmoteca de Catalunya. La jornada terminará con la proyección en la Filmoteca de ‘Wanda’ de Barbara Loden (1970), película de culto restaurada recientemente. Todas las actividades son gratuitas y abiertas a todo el mundo.

La primera mesa redonda, que tendrá lugar a las 10:30h en el aula 2 del CCCB (Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona), reunirá a los presidentes que han formado parte de la ACCEC:
Esteve Riambau (1991- 1993)
Àngel Quintana (1993-1999)
Carlos Losilla (1999- 2002)
José Enrique Monterde (2002-2014)
La anterior presidenta, Violeta Kovacsics (2014-2018), no podrá asistir por un compromiso profesional.

La segunda mesa redonda, que empezará a las 12:30h en el aula 2 del CCCB, quiere poner a debate el futuro de la crítica cinematográfica y, para ello, contaremos con la participación de varios críticos y periodistas cinematográficos de distintos medios:
Xavi Serra, Periodista cultural del periódico Ara.
Desirée de Fez, crítica de cine en Fotogramas, Rockdelux, El Periódico de Catalunya, Página Dos y directora del podcast Marea Nocturna.
Alfons Gorina, crítico de cine en ‘La finestra indiscreta’ de Catalunya Ràdio.
Ingrid Guardiola, realizadora, productora y ensayista cultural.
Pere Vall, periodista de cine.

A las 16:30h, en la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya, se hará una tercera mesa redonda para debatir sobre el encaje de la crítica en el conjunto del sector cultural, con  representantes de la distribución, la exhibición cinematográfica y el mundo editorial:
Enric Cucurella, editor y cofundador de la Editorial Alpha Decay.
Ferran Herranz, distribuidor y fundador de La Aventura.
David Mitjans, distribuidor y responsable de adquisiciones en A Contracorriente Films.
Jaume Ripoll, director de contenidos y cofundador de Filmin.

Proyección de ‘Wanda’
La jornada se clausurará con la proyección, a las 19:30h en la Sala Chomón de la Filmoteca, de la película ‘Wanda’, de la norteamericana Barbara Loden (1970), una obra maestra recientemente restaurada que, por su carga feminista y valores cinematográficos, consideramos que hay que reivindicar. La proyección, que será gratuita para los socios, ha sido una iniciativa de la ACCEC con la colaboración de la Filmoteca de Catalunya.
Con una austeridad ejemplar, el filme muestra la desesperación y la soledad de una mujer de carácter, madre de familia y ama de casa que decide huir de su casa en la década de los setenta. Ambientada en la zona obrera de los suburbios de Pensilvania, es una visión justa, tranquila y penetrante de la América de los perdedores y desamparados en busca de un refugio inasequible. Una obra emblemática del cine independiente, rodada en 16mm y con un equipo técnico de tan solo cuatro personas. De cariz semiautobiográfico, es el único largometraje que, desgraciadamente, pudo dirigir la actriz Barbara Loden (1932-1980).
La presentación de la película correrá a cargo de Marta Selva, impulsora de Drac Màgic y de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Al terminar la proyección ofreceremos una cerveza cortesía de Estrella Galicia.

Col·loqui a partir d'Alba (o el jardí de les delícies) al TNC divendres 14

Col·loqui amb Íngrid Guardiola

Els col·loquis sobre els espectacles compten amb la presència d'una persona destacada de la nostra cultura i els membres de la companyia. Una ocasió única per aprofundir en cada proposta escènica amb la mirada particular d'un espectador privilegiat.

Alba (o el jardí de les delícies)

  • Marc Artigau
  • Direcció Raimon Molins
  • Sala Petita
  • al
La realitat virtual ens aïlla de la realitat física? Les relacions són alguna cosa que neix, creix i madura en el nostre cap? Els processos d’enamora­ment s’activen en l’absència de l’objecte o la persona estimada?

Amb aquesta història de robots que ofereixen companyia a les solituds humanes, el dramaturg Marc Artigau reflexiona entorn de les noves maneres de relacio­nar-se i de gestionar la situació —sovint aïllada— de l’individu dins la societat. Com funcionen els mecanismes de l’amor, l’amistat, la família i la fe en la societat que estem construint?

Alba (o el jardí de les delícies), de Marc Artigau, va ser guardonada amb el Premi Quim Masó 2017.

La reconquesta del món virtual_curs a la Central_inscripcions obertes


Els dilluns a partir del 28 de gener de 2019, de 19h a 21h La Central (c/Mallorca)

Els dispositius tecnològics ja són una pròtesi dels nostres cossos i una eina de relació permanent amb el món. El fet de viure la major part del nostre temps connectats a internet ha devaluat la nostra experiència directa i immediata del món. Aquesta nova manera de viure afecta les emocions, el psiquisme, la percepció i la relació amb l’altre. Què passa quan les imatges (omnipresents) han usurpat el lloc del llenguatge, quan una societat esdevé un públic i la tecnologia amb la qual ens comuniquem es posa del costat de les empreses i no de les persones? El curs vol reflexionar sobre el paper i valor de les imatges en un context de tecnologia digital connectada i sobre com la concepció del món-com-a-interfície virtual ha canviat el paper que juguen les imatges i les nocions d’espai públic i de comunitat.

Sessions:

1)  Un nou context: la imatge hiperubiqüa
2) Sentit i reutilització de les imatges
3) Pràctiques apropiacionistes a Internet
4) Observacions sobre el lloc com a interfície
5) La comunitat que vindrà 
6) Vigilar, castigar i la sobirania digital


ADORNO, Th.; HORKHEIMER, M.; Dialéctica del iluminismo (1944), Sudamericana,  Buenos Aires, 1988. Publicación original: Dialektik der Aufklärung, Querido Verlag, 1947
BAUDRILLARD, J.; Simulacres et simulation, Éditions Galilée, 1981, París
BERARDI, “BIFO”, F.; Fenomenología del fin. Sensibilidad y mutación conectiva, La Caja Negra, 2018, Buenos Aires
DEBRAY, R.; Vida y muerte de la imagen: Historia de la mirada de Occidente, Paidós Comunicación, 1994, Barcelona. Publicación original: Vie et mort de l’image.  Une histoire du regard en occident, Gallimard, 1992
DIDI-HUBERMAN, G.; Cuando las imágenes toman posición. El ojo de la historiaI, Antonio Machado Libros, 2008, Madrid. Publicación original: Quand les images prennent position. L'œil de l'histoire, 1, Minuit, 2009
EVANS, D. (ed.); Appropriation, Documents of Contemporary Art, coeditado por la  Whitechapel Gallery y The MIT Press, 2009, Cambridge
FAROCKI, H.; Desconfiar de las imágenes, Caja negra, colección Synesthesia, Buenos Aires, 2013
HAN, B-Ch.; En el enjambre, Herder, 2018, Barcelona
KLUGE, A.; NEGT, O; Public Sphere and Experience: Toward an Analysis of the  Bourgois and Proletarian Public Sphere, University of Minnessota Press, 1993
LESSIG, L.; Free Culture: How Big Media Uses Technology and the Law to Lock  Down Culture and Control Creativity, The Penguin Press, 2004, Nueva York
MOROZOV, E., El desengaño de internet, Destino, 2012, Madrid
SADIN, E.; La siliconización del mundo, La Caja Negra, 2018, Buenos Aires
STEYERL, H.; Los condenados de la pantalla, Caja Negra, 2014, Buenos Aires. Publicación original: The Wretched of the Screen, Sternberg Press, 2013
VIRILIO, P.; La máquina de visión, Cátedra, 1998, Barcelona (publicación original: La machine de vision, Galilée, 1988)


Ingrid Guardiola (Girona, 1980) és professora, realitzadora, assagista i productora cultural. Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és professora associada del Grau de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona i del Grau de Indústries Culturals de la UB. També ha estat professora de programes de grau, postgrau i màster a la UPF, a la Universitat Rovira i Virgili o a la Universitat de València. El 2018 va estrenar el seu primer llargmetratge documental Casa de Ningú (una producció del CCCB, Boogaloo Films i l’Open Society Foundations) i el seu primer llibre d’assaig L’ull i la navalla (Arcàdia). Coordina el MINIPUT (Mostra de Televisió de Qualitat) des del 2002. Des del 2001 col·labora amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), actualment coordinant el projecte d’assaig audiovisual Soy cámara i dirigint alguns dels seus capítols. Ha impartit conferències i cursos en centres com Tabakalera (Donosti), la Térmica (Málaga), el CCCB, el MACBA, CaixaForum o el Bizbak de Bilbao, entre d’altres. Ha publicat articles als diaris La Vanguardia (suplement Cultura/s, del qual en va ser membre del consell assessor) i Público, a més de l’editorial Gedisa, Edicions 62, Quaderns del CAC, L’Avenç, Venuspluton.com i Blogs&Docs, entre altres. Des del 2005 forma part del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona-Cinema Truffaut. Des del 2016 és membre del Comitè Executiu del Consell de Cultura de Barcelona.


Calendari: Dilluns 28 de gener, 11, 25 de febrer, 11, 25 de març, i 8 d'abril de 19h a 21h
Preu: 120 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01


ÉSSER EXPROPIAT_una exposició al MUME amb Jon Uriarte i Jordi Mitjà