miércoles, 21 de febrero de 2018

MANIFEST del Comitè Executiu del Consell de la Cultura de Barcelona

Arran de les darreres actuacions i resolucions del poder judicial, que no fan més que vehicular la virulenta espiral de censura i repressió política que malauradament vivim a l’Estat espanyol, els membres del Comitè Executiu del Consell de la Cultura de Barcelona volem manifestar un rebuig frontal i absolut a tot el que representi un atac a les llibertats fonamentals de les persones i, en aquest cas particular, a la llibertat d’expressió.
Les condemnes imposades a Valtònyc, Pablo Hasel i els membres de La Insurgencia són una manifestació més de l’intolerable clima de supressió de llibertats que fomenta el govern de l’Estat i que es materialitza en la desmesura d’un sistema judicial tristament polititzat.
La imposició de penes de presó tan innecessàries com desproporcionades no persegueix cap altre objectiu que alimentar la por. Una por que, en el cas concret dels creadors, desemboca irremeiablement en autocensura. D’aquesta manera s’acaba promovent i premiant la mediocritat i l’esperit acrític. Elements característics d’una societat desmembrada i culturalment inerta.

L’acceptació i la normalització de la censura permeten que s’estengui ràpidament per totes les capes de la societat. Això ha quedat palès avui mateix amb la retirada a petició d’IFEMA de l’obra sobre els presos polítics que Santiago Sierra havia de presentar a ARCO.
Tal com ja vam fer el passat mes d’octubre en relació amb els empresonaments polítics, que encara mantenen privats de llibertat Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Jordi Sánchez, volem reiterar ara la denúncia d’un problema de fons molt greu en el funcionament de les institucions espanyoles: l’absència d’una veritable separació de poders i la consegüent falta d’independència del poder judicial.

Demanem als representants i agents del món cultural que no deixin de denunciar i combatre la repressió en qualsevol de les formes que adopti, i exhortem el conjunt de representants electes que lluitin contra tota coacció que afecti les llibertats i els drets fonamentals. 

Comitè Executiu del Consell de la Cultura de Barcelona
Antonio Ramírez (president), Miquel Cabal Guarro, Amadeu Carbó, Ingrid Guardiola, Martina Millà, Cristina Pujades i Victoria Szpunberg. Secretari Executiu: Carles Giner
Barcelona, 21 de febrer de 2018