martes, 9 de agosto de 2011

COLUMNAS 02 Y 03 PARA EL DIARIO PÚBLICO (versión CAT y CASTE)

(COLUMNA 02. Publicat el 5 d’agost al PÚBLICO)
ELOGI DE LA FOLLIA (I)
En la història de la literatura popular hi ha una mística de l’assassí reincident; no cal anar al Londres de Jack el destripador, podem mirar de reüll el Raval i pensar amb la història de l’Enriqueta Martí, que segrestava nens i preparava ungüents amb els seus ossos per a les classes acabalades, protagonista d’una de les tantes murder ballads, històries sobre la naturalesa humana en el context de les sinfonies urbanes de principis del segle passat. Fa un parell de setmanes Anders Behring Breivik va matar més de 70 persones a Utoya, en els campaments de les joventuts socialdemòcrates noruegues amb l’objectiu d’iniciar una guerra contra la democràcia, l’islam i el comunisme des de l’ordre de cort maçònica-esotèrica dels cavallers templers (quant de mal deu haver fet Dan Brown); l’acció ve precedida per un manifest islamòfob de 1.500 pàgines titulat 2083 que ell mateix va penjar a internet. Com un relat més d’una ficció transmedia, a internet ja hi ha, a part del manifest, una entrada a la Wikipedia amb la biografia del personatge, a més a més de innumerables blogs on s’ha desglossat el doble atemptat d’Anders amb més minuciositat que en la vida mateixa. Si al Youtube podíem veure a Eric Harris i Dylan Klebold (autors de la massacre de Columbine el 1999) parlant a càmera i donant prova de la seva inadaptació, al facebook d’Anders hom podia veure el perfil d’un home lector de Kafka, Stuart Mill o Maquiavel. Dels nois de Columbine només ens queden les momificades fotografies de final de curs, perfils somrients encongits per l’acné, i el vídeo del Youtube on els dos “adesen el seu deliri” (com diria Andreu Vidal). D’Anders, en canvi, veiem algunes fotos que proven una certa salut i heroïcitat (és inevitable no pensar amb els dos protagonistes de Funny Games de Michael Haneke) i un doble customitzat amb cura i càlcul al facebook i al twitter, als ficbooks 2.0, podríem dir. Es pretén condemnar a Anders, boig de mena i noi de casa bona, per un “crim contra la humanitat”. Mentrestant, a l’Orient Mitjà, els exèrcits de la vella Europa (incloent-hi el de Noruega), segueixen les seves croades modernes, matant, a diari, per millorar la humanitat.
CASTELLANO. COLUMNA 02. Publicado el 5 de agosto en PÚBLICO
ELOGIO DE LA LOCURA (I)
En la historia de la literatura popular hay una mística del asesino reincidente; no hace falta ir al Londres de Jack el destripador, podemos mirar de reojo el Raval y pensar con la historia de Enriqueta Martí, que secuestraba niños y preparaba ungüentos con sus huesos para las clases acaudaladas, protagonista de una de tantas murder ballads, historias sobre la naturaleza humana en el contexto de las sinfonías urbanas de principios del siglo pasado. Hace un par de semanas Anders Behring Breivik mató más de 70 personas en Utoya, en los campamentos de las juventudes socialdemócratas noruegas con el objetivo de iniciar una guerra contra la democracia, el ismal y el comunismo desde la orden de corte masónica-esotérica de los caballeros templarios (quanto mal tiene que haber hecho Dan Brown); la acción viene precedida por un manifesto islamófobo de 1.500 páginas titulado 2083 que él mismo colgó en internet. Como un relato más de una ficción transmedia, en internet ya hay, aparte del manifiesto, una entrada en la Wikipedia con la biografía del personaje, además de innumerables blogs donde se ha desglosado el doble atentado de Anders con más minuciosidad que la vida misma. Si en el Youtube podíamos ver a Eric Harris y Dylan Klebold (autores de la masacre de Columbine el 1999) hablando a cámara y dando prueba de su inadaptación, en el facebook de Anders podíamos ver el perfil de un hombre lector de Kafka, Stuart Mill o Maquiavelo. De los chiso de Columbine sólo nos quedan las momificadas fotografías de final de curso, perfiles sonrientes encogidos por el acné y el vídeo del Youtube donde los dos “adesen el seu deliri” (como diría Andreu Vidal). De Anders, en acmbio, vemos algunas fotos que prueban una cierta salud y heroïcidad (es inevitable no pensar con los dos protagonistas de Funny Games de Michael Haneke) y un doble customizado con cursa y cálculo en el facebook y en el twitter, en los ficbooks 2.0, podríamos decir. Se pretende condenar a Anders, loco de atar y chico de casa buena, por un “crimen contra la humanidad”. Mientrastanto, en el Oriente Medio, los ejércitos de la vieja Europa (incluyendo el de Noruega), sigue sus croadas modernas, matando a diario, para mejorar la humanidad.

CATALÀ. COLUMNA 03. Publicat el dimarts 9 d'agosto del 2011
ELOGI DE LA FOLLIA (II)
L’altre dia comentava l’extranyesa i evolució de la iconografia d’aquells que la societat diagnostica com a perturbats mentals, la falta de imatges en present dels assassins de Columbine (1999), el doble jo que Anders Behring Breivik va esculpir a través de les xarxes socials (2011). La capacitat de jutjar els altres i de penalitzar-los és un tret distintiu de l’espècie humana i els seus arguments canvien amb el temps; als seixantes (com mostrava Wiseman) es podien aplicar lobotomies a aquelles persones que eren considerades una “nosa social”, avui en dia la indústria farmacèutica ha aconseguit paliar la situació. Els assassins actuals són retratats a partir de les càmeres de vigilància, de material d’arxiu o de píxels, en canvi, de la història ens queden mosaics de imatges policials concentrades en arxius, captures de rostres en present; penso en el de New South Wales d’Austràlia o el de la presó estatal d’Arkansas*. Alguns dels presos eren acusats d’estafes, de tràfic de drogues, de llenguatge indecent (no m’imagino ningú lliure de culpa) o de propiciar el joc fraudulent, com en el Baccarrát (en el qual de normal el jugador batalla contra la banca i on, com en la mateixa vida, l’enfonsament del banc no priva al banquer del dret de continuar). A les presons femenines reunien avortistes amb dispensadores d’alcohol sense llicència, bigamistes amb borratxes, prostitutes amb noies que robaven vestits, les quals ens posen en evidència que la moral és un universal que neix d’un temps ben concret i canvia amb ell. En aquelles fotos veiem, no només un retrat de l’època, sinó el rostre com el que ha estat sempre: un mirall de l’ànima (i més encara en el moment de la culpa). En les imatges que queden penjades a internet de Breivik el que veiem és el rostre d’un cos sense ànima on la culpa queda fora de camp, ja que la seva, segons ell, “era una acció necessària”, un discurs molt semblant al dels caps d’Estat. Si a Breivik se li diagnostica algun tipus de transtorn mental (com pretén el seu advocat), caldria revisar moltes altres pràctiques de violència, aquelles que l’Estat mateix s’encarrega de legitimar. I als polítics, quan duguin a terme les seves “accions necessàries”, qui els diagnosticarà?
*Gràcies a en Xavier Antich, la Marta Delclòs i la Rrose Sélaby
CASTELLANO. COLUMNA 03. Publicado el martes 9 de agosto del 2011
ELOGIO DE LA LOCURA (II)
El otro día comentaba la extrañeza y evolución de la iconografía de aquellos que la sociedad diagnostica como perturbados mentales, la falta de imágenes en presente de los asesinos de Columbine (1999), el doble yo que Anders Behring Breivik esculpió a través de las redes sociales (2011). La capacidad de juzgar los otros y de penalizarlos es una característica distintiva de la especie humana y sus argumentos cambian con el tiempo; en los sesentas (como mostraba Wiseman) se podían aplicar lobotomías a aquellas personas que eran consideradas una “molestia social”, hoy en día la industria farmacéutica ha conseguido paliar la situación. Los asesinos actuales son retratados a partir de las cámaras de vigilancia, de material de archivo o de píxels, en cambio, de la historia nos quedan mosaicos de imágenes policiales concentradas en archivos, capturas de rostros en presente; pienso en el de New South Wales de Australia o el de la prisión estatal de Arkansas*. Algunos de los presos eran acusados de estafas, de tráfico de drogas, de lenguaje indecente (no me imagino nadie libre de culpa) o de propiciar el juego fraudulento, como en el Baccarat (en el cual, de normal, el jugador batalla contra la banca y donde, com en la vida misma, el hundimiento del banco no priva al banquero del derechos de continuar). En las prisiones femeninas reunían abortistas con dispensadoras de alcohol sin licencia, bigamistas con borrachas, prostitutas con chicas que robaban vestidos, las cuales ponen en evidencia que la moral es un universal que nace de un tiempo bien concreto y cambia con él. En aquellas fotos vemos, no sólo un retrato de la época, sino el rostro como lo que ha sido siempre: un espejo del alma (y más aún en el momento de la culpa). En las imágenes que quedan colgadas en internet de Breivik lo que vemos es el rostro de un cuerpo sin alma, donde la culpa queda fuera de campo, ya que la suya, según él, “era una acción necesaria”, un discurso muy parecido al de los jefes de Estado. Si a Breivik se le diagnostica algún tipo de transtorno mental (como pretende su abogado), haría falta revisar muchas otras prácticas de violencia, aquellas que el mismo Estado se encarga de legitimar. Y a los políticos, cuando lleven a cabo sus “acciones necesarias”, ¿quién los diagnosticará?
*Gracias a Xavier Antich, Marta Delclòs y Rrose Sélaby.

4 comentarios:

Colectivo juan de madre dijo...

2 muy interesantes artículos.
Me gustó especialmente "Elogio de la locura" [sobre todo con su título en catalán].
Se me ocurre que Anders Behring Breivik, y occidente en general, no debimos leer con atención a Stuart Mill [o tal vez sea yo el distraído].
Saludos!

Ingrid Guardiola dijo...

hey, gracias Juan de Madre! ahora cuelgo el 04 y la semana que viene colgaré los últimos: 05, 06. Hay mucho distraido suelto, take care! un abrazote!

Vanessa dijo...

Te sigo por aquí, Ingrid. En breve me pongo a comentarte cosas. Qué bueno leerte.

Anónimo dijo...

Creo que el noruego emulaba más bien a Unabomber o a Mc.Veigh,ya se les copió en Argentina en atentados contra judíos y creo habrá atentados similares activados por ciudadanos europeos,el terrorismo encuentra un nexo con la tecnología y es un mal inevitable,desgraciadamente.Hilton