Pot el documental usar-se com una eina política al servei de l’activisme i de la reflexió crítica? Pot servir com a retrat de les fractures socials que la geopolítica i l’economia produeixen? Quins conflictes es troba el i la documentalista quan volen abordar problemes globals, transfronterers o d’altres cultures?
Al voltant d'Idrissa (2017) de Xavi Artigas i Xapo Ortega (Metromuster), Amazones (2017) d’Alba Sotorra i Las pieceras (2013) de Marta Mariño Roberta de Carvalho, Maria Casas i Adelaida Santiró. Amb la presència dels autors i les autores.
Idrissa (2017): Idrissa és un projecte transmèdia de la cooperativa audiovisual Metromuster (Ciutat Morta, No-res) de denúncia de l’actual sistema de control migratori europeu. Aquest projecte pretén, a través de l’elaboració d’una pel·lícula documental, acompanyar durant tot el procés de realització, campanyes de denúncia contra el racisme institucional i sensibilitzar sobre la greu situació de vulneració de drets i explotació de les persones migrades en territori europeu, així com abordar les causes del fenomen migratori a partir de les relacions postcolonials que Europa encara manté amb molts països africans. A partir de la investigació sobre la mort d’Idrissa Diallo al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona, la nit de reis de 2012, intentarem construir un retrat col·lectiu de la realitat migratòria, tot posant al centre del relat la responsabilitat que ens pertoca com a europeus. Muntatge i postproducció: 2016-2017.
Amazones (2017) d’Alba Sotorra (guanyador del Gaudí 2016 al millor documental per Game Over) és un llargmetratge documental destinat a la distrubió en cinemes que explora la vida de les dones a la guerra. La pel·lícula se centra en les vides de dues comandants de “Les Unitats de Protecció de la Dona” que lluiten contra l’Estat Islàmic al Nord de Síria. Amb un accés sense precedents i a través d’un retrat íntim, entendrem les raons que han dut a les nostres protagonistes a escollir la guerra com l’única via cap a l’emancipació i la llibertat.
Pieceras (2013): En el projecte Territoris Oblidats conflueixen l’activisme i la realització d’un conjunt d’entrevistes en què es recullen vivències i experiències de la vida quotidiana de 18 dones del barri del Raval i Poble Sec que tenen en comú haver desenvolupat part de la seva vida laboral en el treball a domicili. Pieceras és el resultat documental de tot aquest procés.
Gratis per estudians i socis de Unión de cineastas.
Entrada general: 3 euros
No hay comentarios:
Publicar un comentario